Aktiviteter för föräldrar

förälder i boråsEn sak jag har lärt mig som förälder i Borås är att det är viktigt att ha koll på vad man kan ägna sig åt tillsammans med sina barn. För en del kanske det räcker med att sticka till ungen en surfplatta och låta den hålla sig själv sysselsatt, men jag känner att man går miste om del av föräldraupplevelsen om man inte spenderar kvalitetstid tillsammans med sina barn. Som vuxen har man givetvis inte lika mycket energi som sina barn, så det är inte alltid man orkar med att vara en duktig förälder – Så visst åker plattan fram ibland, men man gör ändå så gott man kan. Så därför har vi sammanställt en liten lista över aktiviteter som fungerar bra när man vill spendera riktig kvalitetstid tillsammans med sina barn.

Barnvänliga miljöer

I de allra flesta orter och städer finns det en rad olika barnvänliga miljöer, och som förälder i Borås har jag hittat flera guldkorn dit jag och mina barn kan gå för att umgås tillsammans. Vid första anblicken ser tätorter ganska torra och trista ut, men när man tar sig en närmare titt hittar man flera intressanta aktiviteter. När man bor på en ort har man fördelen att det är nära till allt, och därtill nära till naturen. För den som bor i en stad finns det såklart andra fördelar såsom ett större urval av organiserade aktiviteter och därmed fler valmöjligheter, men oavsett var man bor kan man alltså hitta på roliga saker tillsammans med sina knattar.

Lekparker

En av de kanske mest uppenbara saker man kan hitta på tillsammans med sina barn är att gå till lekparken, och det brukar alltid finnas en i anslutning till villakvarter. Så om man går på en liten promenad i sitt kvarter brukar man kunna hitta en trevlig park med gungor, klätterställningar och annat som barnen kan hålla sig sysselsatta med. För dig som vuxen brukar det inte finnas så mycket att ägna sig åt, utöver att knuffa på gungorna, men det är ändå roligt för ditt barn att veta att du är där – Så du kan passa på att läsa i någon bok som du annars inte får tid till att läsa.

Sevärdheter

bowling som förälder i boråsNär man tar med sina barn till sevärdheter av olika slag är det viktigt att försöka se det ur ett barns ögon, eftersom det lätt kan bli att man drar med sina barn på saker som man själv vill se. Och för dig som vuxen kanske det är jätteroligt att se på konstverk av olika slag, men du kanske får en hög griniga ungar på halsen. Man bör istället välja sevärdheter som är roliga för hela familjen, och som förälder i Borås kan man till exempel bege sig till Navet där det finns lärorika upplevelser inom naturvetenskap, teknik och matematik. Och just sevärdheter där det finns något roligt att göra för barnen är något vi starkt rekommenderar.

Gruppaktiviteter

Ett bra sätt att umgås med sina barn på är genom att låta dem hålla sig underhållna i sällskap med andra barn, och då får du även tillfälle till att umgås med andra föräldrar. Och det finns många aktiviteter som är roliga för såväl de vuxna som för barnen, såsom bland annat bowling och friluftsaktiviteter av olika slag. Du kan även ta med dina barn på guidade rundturer som inkluderar diverse workshoppar och annat där de får arbeta tillsammans med andra barn. Oberoende på vad dina barn tycker om att göra finns det många olika saker att hitta på tillsammans.